Úti okmányokkal kapcsolatos tájékoztató

Az egyes országokba történő beutazáshoz és az ott tartózkodáshoz elfogadott úti okmányokról szóló részletes tájékoztatást az utazási tanácsaink országonként menüpontban a beutazási és tartózkodási feltételek résznél találja meg.

sárga vonal
Úti okmányok:
  • Magánútlevél
  • Ideiglenes útlevél
  • Személyi igazolvány
  • Ideiglenes személyi igazolvány
  • Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány
sárga vonal
Utazás az EGT tagállamaiba, illetve Svájcba

Felhívjuk az EGT tagállamaiba, illetve Svájcba utazó állampolgáraink figyelmét, hogy bár magyar állampolgárok általában valamennyi, érvényes személyazonosító igazolvány birtokában (ide értve a régi típusú, kiskönyv formátumú, valamint a kártya típusú ideiglenes személyazonosító igazolványt is) beutazhatnak ezen országokba, mégis előfordulhat, hogy az okmány kizárólagos magyar nyelvezete és esetleges olvashatatlansága (elmosódott kézírás, régi fénykép) miatt a beléptetés egyes országokban problémát jelenthet, illetve ezen problémák miatt egyes okmányok elfogadását korlátozzák:

Írország, Dánia, Lettország, Lengyelország, Spanyolország vonatkozásában kártya típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes magyar útlevéllel történő utazást javaslunk.

Norvégiába történő beutazáshoz az érvényes kártya típusú személyi igazolvány vagy útlevél használatát javasoljuk. Munkavállalás és tanulmányi célból érkezőknek elengedhetetlen az útlevél, ugyanis bankszámlát csak ennek birtokában lehet Norvégiában nyitni. Külképviseletünk tapasztalatai alapján nem javasoljuk a régi típusú, illetve ideiglenes személyi igazolvánnyal történő utazást. A norvég hatóságok a nem digitalizált adattartalommal kiállított okmányokat az esetek többségében nem fogadják el.

A Franciaországba történő beutazás útlevéllel vagy a kártya típusú személyazonosító igazolvánnyal lehetséges, melyek elvárt érvényessége az utazás utolsó napja.

Hollandia területére a magyar állampolgárok kizárólag érvényes útlevél vagy kártya típusú állandó személyi igazolvány birtokában utazhatnak be. A holland hatóságok a régi típusú személyi igazolványt és az ideiglenes, kártya formátumú személyi igazolványt nem fogadják el, függetlenül attól, hogy a beutazás turista vagy munkavállalási céllal történik.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy amennyiben az új, kártya típusú személyi igazolvány bármilyen mértékben sérült, vagy személyazonosság megállapítására alkalmatlanná vált (lekopott hologram, karcolt MRZ–kód, törött, lyukas stb.), vagy a szokásostól eltérő érvényességi idővel került kiállításra, illetőleg ha a magánútlevél bármilyen módon sérült, vagy személyazonosság megállapítására alkalmatlanná vált, akkor a holland hatóságok előállíthatják a magyar állampolgárokat és kérhetik a külképviselet konzuli hivatalát az illető személyazonosságának tisztázására.

A Holland Királyság tengerentúli területeit (Aruba, B.E.S. szigetek, Curacau, St. Maarten) képező karib-tengeri szigetekre magyar állampolgárok kizárólag a beutazástól számított legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel utazhatnak be.

Finnország vonatkozásában az a tapasztalat, hogy a finn hatóságok a régi, kiskönyv formátumú személyi igazolványokat nem szívesen fogadják el, ezért az utazást ezzel az úti okmánnyal nem javasoljuk. Felhívjuk továbbá a figyelmet, hogy pl. bankszámla nyitásához egyes finn bankok csak érvényes magyar útlevelet fogadnak el.

Románia területére nem lehet beutazni ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal, valamint a régi, könyvformátumú személyi igazolvánnyal.

Tájékoztató az egyes lejárt úti okmányokkal való utazás feltételeiről