pipa UTAZÁSI TANÁCSOK

Utazása előtt javasoljuk, hogy mindenképpen tájékozódjon a célország biztonsági helyzetéről és beutazási szabályairól. Olvassa el az Utazási tanácsok országonként rovatunkban az adott országról írt tájékoztatót. Felhívjuk külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Ön személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önt az utazásról szóló döntés meghozatalában.

pipa TÖLTSE LE A KONZULI SZOLGÁLAT KONZINFO UTAZOM MOBIL APPLIKÁCIÓJÁT

A mobil alkalmazás segítséget nyújt külföldi utazásához, hasznos tudnivalókkal és naprakész utazási tanácsokkal látja el külföldi tartózkodása alatt. Az applikációból regisztrálni tud konzuli védelemre és vészhelyzeti üzenetet is tud fogadni, amennyiben válsághelyzetet hirdetett ki a Konzuli Szolgálat abban a célországban, ahová konzuli védelemre regisztrált.

Töltse le az alkalmazást!

Android | Apple

pipa ÚTLEVÉL | VÍZUM | SZEMÉLYAZONOSÍTÓ ÉS ÚTI OKMÁNYOK

Ellenőrizze, hogy útlevele, utazáshoz használt okmánya érvényes-e, és – ha szükséges – rendelkezik-e megfelelő vízummal a cél-, illetve az utazása során érintett országokba.

Egyes országok a belépés során használt úti okmány érvényességére további szabályokat határoznak meg, erről is feltétlenül tájékozódjon! Ellenőrizze az adott ország részletes beutazási feltételeit honlapunkon, valamint az adott ország hivatalos honlapján (pl. Külügyminisztérium, külképviselet).
Készítsen fénymásolatokat iratairól és utazás közben az eredeti iratoktól elkülönítve tárolja őket, vagy digitális formában mentse el telefonján, e-mail fiókjában.

pipa BIZTOSÍTÁS

Külföldi utazása előtt kössön általános, mindenre kiterjedő utasbiztosítást és ne utazzon utas-, baleset-, egészségügyi-, és poggyászbiztosítás nélkül! Győződjön meg arról, hogy a biztosítás fedezete kiterjed az Ön által tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra – is, amelyek például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás vagy hegymászás esetében fordulhatnak elő.

pipa REGISZTRÁCIÓ KONZULI VÉDELEMRE – online adatlap

Regisztráljon konzuli védelemre és töltse ki az online regisztrációs adatlapot! A megadott adatok birtokában a konzuli segítségnyújtás és kapcsolatfelvétel gyorsabban megtörténhet, ha külföldön bajba kerül.

Végezze el az előzetes online regisztrációt!

Bővebben a regisztrációról

pipa TÁJÉKOZÓDJON A CÉLORSZÁGRÓL

Lehetőleg több forrásból (utazási iroda, Konzuli Szolgálat, a fogadó ország honlapja, külképviselete) tájékozódjon a célország körülményeiről, kulturális szokásairól, az ottani legfontosabb viselkedési szabályokról, jogi sajátosságokról.

pipa KÉPVISELET ELÉRHETŐSÉGEI

Mentse el a legközelebbi magyar nagykövetség, főkonzulátus vagy tiszteletbeli konzuli képviselet elérhetőségét (ügyeleti telefonszám); szervezett utazás esetén pedig az utazási iroda helyi képviselőjének elérhetőségét is.

Amennyiben az országban magyar nagykövetség vagy főkonzulátus nem működik, konzuli védelem iránti igényével a magyar tiszteletbeli konzulhoz, illetve bármely európai uniós tagállam ott működő képviseletéhez fordulhat.

pipa EGÉSZSÉGÜGY | GYÓGYSZEREK

Utazása előtt lépjen kapcsolatba háziorvosával, keresse fel a Nemzetközi Oltóközpont(továbbá bizonyos esetekben az Egészségügyi Világszervezet WHO) honlapját és tájékozódjon az esetleg szükséges védőoltásokról, egészségügyi előírásokról, illetve az Ön által szedett gyógyszerek kiviteléhez szükséges engedélyekről.

Ha az Európai Unión belül utazik, váltsa ki ingyenesen az Európai Egészségbiztosítási Kártyát,amellyel ideiglenes tartózkodása során igénybe veheti a célország sürgősségi egészségügyi szolgáltatásait. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya azonban nem helyettesíti a hagyományos utazási biztosítást, ezért utazása előtt mindenképpen kössön biztosítást! Bővebb tájékoztatásért keresse fel a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapját! Baleset esetén az Európai Unió országaiban egységesen a 112-es telefonszámon érheti el a segélyhívót.

A folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők számára ad tájékoztatást a Nemzeti Vám- és Adóhivatal az utazásaik során magukkal vihető gyógyszerek szállítását illetően, valamint keresse fel az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapját. 

pipa PÉNZ

Vigyen az útra megfelelő mennyiségű készpénzt, illetve egy, az adott cél-, illetve tranzitország(ok)ban is használható – kiterjedt nemzetközi hálózatba tartozó (erről bankja szolgálhat felvilágosítással) – bankkártyát (hitelkártyát). Tájékozódjon a célországba bevihető készpénz értékének felső határáról.

Győződjön meg arról, hogy rendelkezik a Magyarországra való visszatéréshez szükséges pénztartalékkal.

pipa UTAZÁS GÉPJÁRMŰVEL

Amennyiben gépjárművet kíván vezetni a célországban, győződjön meg arról, hogy jogosítványa (egészségügyi alkalmassági igazolása) érvényes és arról, hogy – amennyiben az Európai Unión kívülre utazik – kiváltotta nemzetközi jogosítványát. A nemzetközi jogosítvánnyal kapcsolatos eljárásról tájékozódjon a Magyarország.hu honlapon. Amennyiben saját gépjárművel utazik, váltsa ki biztosítójánál annak nemzetközi biztosítási igazolását (ún. zöld biztosítási kártya), illetve kössön baleset- és poggyászbiztosítást. Tájékozódjon a célország közlekedési szabályairól és szokásairól utazási tanácsaink vonatkozó részében.

pipa UTAZÁS REPÜLŐVEL

Javasoljuk, hogy a jegyvásárláskor kapott tájékoztatót, valamint a légitársaság vagy az indulási repülőtér honlapján található biztonsági előírásokat figyelmesen olvassa át. A Budapest Airport tájékoztatója itt érhető el.

A repülőgépre kézipoggyászként felvihető tárgyak köre 2014. január 31-én kis mértékben bővült, így azóta már felvihető a repülőtéri boltokban vagy a légitársaságoktól vásárolt, lezárt csomagban lévő folyadék is.

Figyeljen arra, hogy a folyadékokra vonatkozó korlátozás nemcsak az italokra, hanem krémekre, pasztákra, zselékre és hasonló állagú termékekre (pl. sajtok) is vonatkozik. Ez utóbbi kitétel értelmezése és alkalmazása helyenként eltérő lehet.

A légi utasok jogai

Az Európai Unió meghatározott jogokat biztosít légi utasainak. Ezen jogok alapján a légitársaságok kártérítési felelősséggel tartoznak:

  • késés esetén,
  • indokolatlan és előre nem jelzett járattörlés esetén,
  • a repülőgépre történő felszállás indokolatlan megtagadása, illetve
  • a poggyász károsodása, késedelmes érkezése és elvesztése esetén.

Az utasjogok a belföldi és a nemzetközi menetrend szerinti, valamint charterjáratokra egyaránt vonatkoznak, amennyiben azok bármely, az EU területén lévő repülőtérről indulnak, vagy oda érkeznek, és közösségi légitársaság üzemelteti őket.

Visszautasított beszállás, alacsonyabb osztályon való elhelyezés és a légi járatok törlése vagy hosszú késése esetén az utasok a légitársaságnál és az illetékes nemzeti szervnél az ún. EU panaszbejelentő nyomtatvánnyal kérhetnek kártalanítást, segítséget.

A légi utasok jogairól a magyarországi Európai Fogyasztói Központ honlapján és a https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/air/index_hu.htm# elérhetőségen található további információ.

pipa VÁMSZABÁLYOK

Tájékozódjon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján, illetve a cél- és tranzitországok vámigazgatóságainál (annak honlapján vagy az adott ország Magyarországra akkreditált külképviseletén) a vámmentes, illetve tiltott árukról, mennyiségi korlátozásokról.

Tájékoztató az utasforgalomra vonatkozó vám és egyéb szabályokról.

pipa UTAZÁS HÁZIKEDVENCCEL

A háziállatok beviteléhez különböző okmányok bemutatása és védőoltások megléte szükséges. Indulás előtt keresse fel állatorvosát, aki ezzel kapcsolatban bővebb hasznos információkkal szolgálhat.
További információt az alábbi oldalon talál.

pipa MOBIL ESZKÖZÖK HASZNÁLATA

Tájékozódjon a célországban történő híváskezdeményezés- és fogadás vonatkozó díjszabásairól (roaming), valamint arról, hogy mobil készülékét a célországban tudja-e használni.

BIZTONSÁGOS UTAZÁST KÍVÁNUNK!