Tájékoztató a Zika-vírusról

A Zika-vírusról

Az érintett területre utazók tájékoztatása az Országos Epidemológiai Központ információja alapján:
Az érintett területre utazók szúnyogcsípés esetén ki lehetnek téve a Zikavírussal történő fertőződés veszélyének. A Zikavírus okozta fertőzés ellen védőoltás, célzott terápia nem áll rendelkezésre, ezért az érintett területre utazók számára ajánlott megelőző intézkedés a szúnyogcsípések elleni védekezés - hasonlóan a Dengueláz és a Chikungunya-láz megelőzése érdekében teendő intézkedésekhez - napközben, késő délután és koraeste, amikor a Zikavírust terjesztő Aedes szúnyogok aktívak.

  • A honi eredetű Zikavírus cirkulációval rendelkező országokba utazókat tájékoztatni kell a lehetséges Zikavírus fertőződés veszélyéről.
  • Az érintett országokba utazók számára javasolt a szúnyogok elleni védekezés mind beltéren, mind kültéren, különösen napkeltétől napnyugtáig, amikor az Aedes szúnyogok leginkább csípnek (szemben a malária vektorával):
  • Használjanak szúnyogriasztó szert a gyártó utasításának megfelelően. DEET (diethyltoluamide) hatóanyagtartalmú riasztó 3 hónapos kor alatt nem ajánlott, de várandós nők használhatják az alkalmazási előírásoknak megfelelően.
  • Viseljenek hosszú ujjú inget és nadrágot, zoknit és cipőt különösen a Zikavírust hordozó Aedes szúnyog aktív időszakában (nappal).
  • Aludjanak, pihenjenek szúnyoghálóval ellátott vagy légkondícionált helységben, ennek hiányában használjanak az ágyra rögzíthető szúnyoghálót nappal is. 
  • A várandósok, az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedő illetve kisgyermekkel utazók konzultáljanak orvosukkal, vagy utazási egészségügyi központtal indulás előtt, hogy tájékozódjanak a használandó szúnyogriasztókról és egyéb megelőzési lehetőségekről.
  • Az érintett területről visszatérő utazók dengue-láz, chikungunya-láz vagy Zikavírus fertőzésnek megfelelő, az érkezést követő három héten belül megjelenő tünetek esetén forduljanak orvoshoz és említsék meg utazásuk helyszínét.
Zika-láz 

Az Afrikából származó Zika-láz vírusfertőzés, amely 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az amerikai kontinens őslakosai körében. A betegség 2015-ben Chilében, Panamában, Venezuelában, El Salvadorban, Mexikóban, Suriname-ban, Kolumbiában, Guatemalában és Paraguayban is megjelent. A Zika-vírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő Aedes aegypti szúnyog hordozza, amely a világ minden táján előfordul, így valószínű, hogy a járvány további országokra is átterjed. A betegség potenciálisan vagy már valósan az amerikai kontinens minden országát érinti, bár nem mindegyiket egyformán (klimatikus okok miatt valószínűleg Chile és Kanada maradhatnak mentesek a potenciális fertőzéstől). 

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) jelentése szerint az amerikai kontinens meleg éghajlatú országaiban gyorsan szaporodik a Zika-val fertőzött szúnyogok csípése nyomán a megbetegedések száma (Kolumbiában pl. 15.000 esetről tudtak 2016. január végén). A vírus azért terjedhetett el villámgyorsan 2015 májusa óta a térség országaiban, mert a népesség nem rendelkezik védettséggel vele szemben, illetve jócskán elszaporodtak a vírust hordozó szúnyogok. Bár a vírust már emberi spermában is kimutatták, mindössze egy esetről tudnak, amikor nemi érintkezés során fertőződhetett meg a beteg.

A brazil Egészségügyi Minisztérium 2015 novemberében megerősítette, hogy a Zika-vírus áll a magzatoknál egyre szaporodó ún. mikrokefáliás, azaz kóros kisfejűséggel járó elváltozások mögött. Arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy a csecsemők megfertőződhetnek-e az anyatej által. Brazíliában a zika járvány kezdete óta több ezer csecsemő jött világra súlyos agyi és koponya-elváltozással, ami többszöröse az utóbbi öt évre jellemző számoknak. A WHO azt javasolja a Zika-láz által érintett térségekbe utazó kismamáknak, hogy a kiutazás előtt és hazatérve is menjenek el orvoshoz.

A vírushordozó szúnyog csípését követő 3-12 napon belül négy emberből háromnál megjelennek a betegség tünetei, köztük az enyhe láz, a bőrkiütés, a fejfájás és az ízületi fájdalom. Egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére. Az utazóknak azt javasolják, hogy védekezzenek a szúnyogcsípés ellen. 

A Zika-láz normál esetben enyhe lefolyású betegség, és egyelőre tisztázatlan, miért okozhatott kisfejűséget a brazíliai csecsemőknél. Bár még nem állapítottak meg ok-okozati viszonyt a terhesség alatti Zika-fertőzés és a kisfejűség között, a körülmények bizonyító erejűek és komoly aggodalomra adnak okot a WHO illetékesei szerint már csak azért is, mert a vírussal egy időben megnövekedett a neurológiai tünetek száma egyes érintett országokban. 

  • Az Országos Epidemológiai Központ tájékoztatója (2016. 02. 03.) - Információk Zika-vírus fertőzéssel érintett területre utazók és az érintett területeken tartózkodók számára 
  • Tájékoztató az amerikai kontinensen zajló Zikavírus-járványról és az azzal potenciálisan összefüggésbe hozható microcephalia és Guillain-Barré szindróma esetek halmozódásáról - az OEK tájékoztatója 
  • További információt az Országos Epidemológiai Központ honlapján talál

Az Európai Unió egy külön honlapot http://ec.europa.eu/research/health/index.cfm?pg=area&areaname=zika indított, ahol folyamatosan friss információt találhatnak a Zika-vírussal kapcsolatban angol nyelven.