Peru
2023. április 18.

Peruba utazók figyelmébe!

Az ország számos részében van érvényben szükségállapot

2023. 04. 18. frissítve

Biztonsági helyzet

Az év első hónapjaiban tapasztalt erőszakba torkolló kormányellenes tüntetések előfordulásának esélye mára jelentősen lecsökkent, de továbbra is számítani kell tiltakozó megmozdulásokra és alkalomszerű, be nem jelentett útblokádokra, különösen a déli (Apurímac, Arequipa, Cusco, Puno) tartományokban és esetenként Lima történelmi belvárosában. A biztonsági helyzet különösen Puno és Madre de Dios régiókban ingatag, így ezen országrészek felkeresését nem javasoljuk. Az úttorlaszok aktuális helyzete ezen a linken követhető figyelemmel. A déli országrész vasúti közlekedése jelenleg zavartalan és a vidéki repülőterek is üzemelnek (a Juliaca-i repülőteret leszámítva), de korábban előfordult, hogy néhány napos időszakokra lezárták őket.

A repülőterek működésének aktualitásairól az Aeropuertos Andinos del Perú honlapján és Facebook oldalán, a Közlekedési és Hírközlési Minisztérium Facebook oldalán, valamint a légitársaságoknál lehet tájékozódni

Peruba érkező honfitársainkat fokozott óvatosságra intjük és javasoljuk mindenekelőtt a tüntetések, zavargások helyszíneinek elkerülését, valamint a hatóságok iránymutatásainak követését. A Peruba érkező utazóknak az esetleges késésekre, fennakadásokra is fel kell készülniük. A célzott segítségnyújtás érdekében a perui Külkereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium az ezen a linken található regisztrációs nyomtatvány kitöltését kéri az országban tartózkodó külföldiektől. 

A tüntetések miatt az ország számos részében továbbra is szükségállapot van érvényben, amelyeknek értelmében korlátozhatók a szabad mozgáshoz, a gyülekezéshez, a magántulajdonhoz és a személyes szabadsághoz fűződő alkotmányos jogok, a rendfenntartásban pedig a honvédség támogathatja a rendőrséget. Az egyes tartományokra vonatkozó szükségállapotról az El Peruano hivatalos közlönyben található további információ.

Esőzések, áradások, földcsuszamlások

A Yaku ciklon miatt heves, özönvízszerű esőzések sújtják Peru északi partvidékét és az ország más részeit, amely komoly fennakadásokat eredményez a közúti közlekedésben, sok esetben ellehetetlenítve az eljutást egyes településekre, illetve a turisztikai helyszínekre. Az esős évszak Peruban novembertől áprilisig tart és a heves esőzések mellett ebben az időszakban a folyók is megáradhatnak. Ezek a jelenségek egyúttal föld-, szikla- és sárcsuszamlásokat is eredményezhetnek, többek között Cusco térségében és a Machu Picchu-hoz vezető útvonalakon is. Az esőzések, áradások és földcsuszamlások miatt a kormány szükségállapotot hirdetett ki az ország több térségében (Ancash, Apurímac, Arequipa, Ayacucho, Cusco, Huancavelica, Huanuco, Ica, Junín, Lima tartományokban, Moquegua, Puno és Tacna tartományok egyes körzeteiben, továbbá a főváros több kerületében is). Az útnak indulás előtt javasolt minden esetben az utazásszervezőnél érdeklődni az aktuális közlekedési viszonyokról, vagy pedig felvenni a kapcsolatot a Peruba érkező turisták számára fenntartott Iperuval

Tovább az utazási tanácsokra