FIFA logo
2022. november 07.

A Katar Államban megszervezésre kerülő FIFA labdarúgó-világbajnokságra utazók figyelmébe

Katar Államban 2022. november 20 - december 18. között kerül megrendezésre a FIFA labdarúgó-világbajnokság

Utoljára módosítva: 2022. 11. 24.

Kérjük az eseményre kiutazó állampolgárainkat, hogy utazásuk előtt figyelmesen olvassák el a Konzuli Szolgálat alábbi tájékoztatóját, és kövessék az abban foglaltakat.

Kiutazás előtt javasoljuk a konzuli védelemhez szükséges online adatlap kitöltését. A regisztráció elvégezhető a Konzinfo Utazom mobilalkalmazáson keresztül is. Az adatszolgáltatás ingyenes és önkéntes. A megadott adatok szükség esetén segítik a hatékonyabb konzuli segítségnyújtást és a gyorsabb kapcsolatfelvételt.

Legyen felkészült! Utazás előtt tájékozódjon a legfrissebb utazási tanácsokról, különösen a beutazási és biztonsági információkról

Utazás előtt győződjön meg, hogy útlevele érvényes-e az utazás során. Felhívjuk a figyelmet, hogy az úti okmánynak Katar Állam elhagyásának napjától számított további 3 hónapig érvényesnek kell lennie (azaz a világbajnokságra kiérkezőknek legalább 2023. március 22-ig érvényes útlevéllel kell rendelkezniük!).

Tájékoztatás a határátlépésről

2022. november 1-től Katar Állam területére kizárólag a labdarúgó-világbajnokságra érkezők utazhatnak be, az ő beléptetésük különleges eljárásrend szerint történik. Minden, az országba lépő személynek előzetesen regisztrálnia kell a Hayya-rendszerbe. Sikeres regisztráció esetén egy digitális Hayya-kártya kerül kiállításra (Fan ID), amely biztosítja az országba való belépést (többszöri belépésre jogosító vízum), a belépést a stadionokba (azaz a meccsekre szóló jegyként funkcionál), a hozzáférést a tömegközlekedési eszközökhöz, valamint számos kedvezményre jogosít a világbajnokság ideje alatt. Emellett egy .pdf formátumú belépési engedély is megküldésre kerül az e-mail címre. A Hayya-kártya érvényességi ideje 2022. december 23, és 2023. január 23-án éjfélig az ország területét el kell hagyni. A túltartózkodókat a katari hatóságok súlyos bírsággal sújtják.

Katar Állam területét repülőgéppel a Hamad Nemzetközi Repülőtéren (HIA), illetve a világbajnokság ideje alatt szintén működő Doha Nemzetközi Repülőtéren (DOH) keresztül, vagy közúton az Abu Samra határátkelőn Szaúdi-Arábia felé lehet elhagyni. Minden Hayya-kártyával rendelkező személy jogosult Szaúd-Arábiába belépni és ott 60 napig tartózkodni. A Katarba való előzetes beutazás nem szükséges, így közvetlenül Szaúd-Arábiába is van lehetőség érkezni, majd onnan Katarba utazni. A Szaúd-Arábiába való beutazás feltételeiről, kérjük tájékozódjon a https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/szaud-arabia honlapon. Figyelem! Szaúd-Arábia biztonsági besorolása szerint a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listáján található.

A Hayya-regisztráció és az általános belépési feltételek mellett a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések betartása (EHTERAZ alkalmazás használata egészségügyi intézményekbe, kórházakba való belépéskor) továbbra is kötelező.

2022. november 1-től a korábban előírt EHTERAZ online előregisztráció valamint a negatív PCR, vagy RAT teszteredmény bemutatása utasfelvételkor nem szükséges.

Törökországon keresztül érkezők figyelmébe

Amennyiben az utazás során rövid törökországi tartózkodást tervez, legyen figyelemmel arra, hogy a Törökországba turista céllal történő belépéshez vízum nem szükséges. 2022. november 10-től kezdődően magyar állampolgárok turista célból, a belépés napján még legalább 180 napig érvényes személyi igazolvány birtokában is jogosultak belépni Törökországba. Az útlevéllel tervezett belépés esetén az útlevélnek szintén még legalább 180 napig érvényesnek kell lennie.

A Turkish Airlines járatok az Istanbul Airport-ra érkeznek és innen is indulnak tovább. A reptér nagy, érdemes mielőbb megkeresni a tovább utazáshoz a járat kapuját. 

A Budapestről induló fapados járatok (Pegasus Airlines, AnadoluJet) az ázsiai oldalon lévő Sabiha Gökçen nemzetközi reptérre érkeznek. A két repülőtér között buszjárat közlekedik, menetidő forgalomtól függően, másfél-két óra, de ennél hosszabb is lehet! 

További utazási tanácsok Törökországra vonatkozóan

Szaúd-Arábián keresztül érkezők figyelmébe

Lásd Szaúd-Arábiára vonatkozó utazási tanácsokban a "Kiemelt információk" menüpontban

Bahreinon keresztül érkezők figyelmébe

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/bahrein

Az Egyesült Arab Emírségeken keresztül érkezők figyelmébe

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/egyesult-arab-emirsegek

Ománon keresztül érkezők figyelmébe

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/oman

Hayya-kártya (szurkolói igazolvány/Fan ID)

A világbajnokságra érkezők érvényes Hayya-kártyával (szurkolói igazolvány/Fan ID) vízummentesen léphetnek be Katar Állam területére. Minden, az országba lépő személynek előzetesen regisztrálnia kell. A regisztráció angol, arab, francia, német, és spanyol nyelven végezhető el. A regisztráció mobilalkalmazáson és online felületen egyaránt lehetséges.

A regisztráció lépései:

A labdarúgó-világbajnokság mérkőzés(ei)re szóló jegy(ek) megvásárlása. Regisztráció a Hayya-rendszerbe online, vagy mobilalkalmazáson keresztül. A regisztrációs folyamat befejezése. Jóváhagyás a szervezők részéről. Az elektronikus Hayya-kártya megtekintése online, vagy a mobilalkalmazásban.

Sikeres regisztráció esetén egy digitális Hayya-kártya kerül kiállításra (Fan ID), amely biztosítja az országba való belépést (többszöri belépésre jogosító vízum), a belépést a stadionokba (azaz a mérkőzésekre szóló jegyként működik), a hozzáférést a tömegközlekedési eszközökhöz, valamint számos kedvezményre jogosít a világbajnokság ideje alatt. Emellett egy .pdf formátumú belépési engedély is megküldésre kerül az e-mail címre.

Minden mérkőzésre érkező személy három másik látogató meghívására jogosult, akik mérkőzést nem látogatnak (”Hayya with Me” regisztrációs lehetőség). Az ő regisztrációjuk is szükséges a Hayya-rendszerben, illetve 12 éves kor fölött 500 katari riál (QAR) kb. 57.500.- Ft illeték megfizetése szükséges a regisztráció során.

A Hayya-kártya érvényességi ideje 2022. december 23, és 2023. január 23-án éjfélig az ország területét el kell hagyni. A túltartózkodókat a katari hatóságok súlyos bírsággal sújtják.

A Hayya-kártya a fenti időszakban többszöri vízummentes beutazásra jogosít. Az elektronikus igazolvány okostelefonon igényelhető, az alkalmazás elérhető az App Store, a Google Play, és az AppGallery kínálatában.

Az országba történt megérkezést követően lehetőség van kiváltani a laminált szurkolói igazolványt, melyre két elosztóközpontban (Ali Bin Hamad Al Attiyah Arena (ABHA Arena) és Doha Exhibition and Convention Center (DECC)) van lehetőség.

Mind az elektronikus igazolvánnyal, mind a laminált igazolvánnyal egyaránt igénybe vehetők a kártyához rendelt szolgáltatások, a laminált kártya kiállítása nem jogosít fel többletszolgáltatások igénybevételére. Laminált kártya kiállítására egy alkalommal van lehetőség, elvesztés, vagy megrongálódás esetén nincs lehetőség új kártya igénylésére.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a szurkolói igazolvány a Katarba történő beutazás valamint a tartózkodás során nem helyettesíti az érvényes, sértetlen útlevelet. Kérjük, útlevelét mindig tartsa magánál!

A fenti információ tájékoztató jellegű, kérjük, hogy a ki-, és beutazás feltételeit illetően minden esetben tájékozódjon Katar Állam Nagykövetségén.

A regisztráció során felmerült esetleges akadályok elhárításában segítséget nyújt a szervező fél, az alábbi elérhetőségeken:

éjjel/nappal hívható hívásközpont: +97444412022 WhatsApp elérhetőség: +97444412022 e-mail: info@hayya.qa online kapcsolat: https://hayya.qatar2022.qa/web/hayya/contact
A labdarúgó világbajnokság időpontja és helyszínei

A 2022-es labdarúgó világbajnokság Katar Állam Fővárosában, Dohában és közvetlen környezetében kerül megrendezésre. A mérkőzéseknek Doha, Al-Wakrah (al-Vakra), Al-Khor (al-Hor) városok adnak otthont. Fenti városok közül kizárólag Dohába lehet eljutni közvetlen repülőjárattal Magyarországról (a Qatar Airways légitársasággal), de számos európai átszállási lehetőség is rendelkezésre áll, illetve lehetőség van Abu-dhabii, isztambuli, rijádi, vagy maszkati átszállásra is. A Hamad Nemzetközi Repülőtér tájékoztatója és szolgáltatásai az alábbi linken érhetők el: https://dohahamadairport.com/airport-guide/traveler-guide

Javasoljuk, hogy a stadionok közötti, illetve országon belüli utazáshoz a világbajnokság idejére üzembe állított tömegközlekedési eszközöket vegyék igénybe (bővebben ld. 6. pontban). Figyelemmel az európaitól és a Magyarországon megszokottól jelentősen eltérő közlekedési kultúrára és a bevezetésre kerülő forgalmi korlátozásokra, nem javasoljuk, hogy bérelt gépjárművel közlekedjenek Katarban.

A 2022-es labdarúgó világbajnokság lebonyolításának 8 különböző stadion ad otthont. A két legtávolabbi stadion észak-déli irányban 70 km távolságra található egymástól, a 8-ból 7 stadion pedig egy 40 km átmérőjű körön belül helyezkedik el. A stadionok részletes bemutatása és elhelyezkedése megtekinthető az alábbi honlapon: https://www.qatar2022.qa/en/tournament/stadiums

Doha térkép

Javasolt intézkedések utazás előtt

Regisztráció konzuli védelemre: A hatékonyabb konzuli védelem biztosítása érdekében, regisztrálja adatait a Konzuli Szolgálat oldalán. A regisztráció elvégezhető a Konzinfo Utazom mobilalkalmazáson keresztül is. Az adatszolgáltatás ingyenes és önkéntes.

Utazás előtt tájékozódjon a legfrissebb utazási tanácsokról, különösen a beutazási és biztonsági információkról

Rendelkezzen utasbiztosítással! Utazás előtt gondoskodjon megfelelő, mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosításról.

Regisztráció a Hayya-rendszerbe: Önmagában szálláshely a labdarúgó-világbajnokság ideje alatt nem foglalható, kizárólag a mérkőzés(ek)re szóló jegyek, a repülőjegyfoglalás, valamint a szállásfoglalás egyidejű regisztrációjára nyílik lehetőség.

Szállás: Tekintettel a Katarba érkező turisták, nézők kiemelkedően magas számára, érdemes jó előre megkezdeni az utazás szervezését, a szállásfoglalást, lehetőség szerint megbízható források felhasználásával. Javasoljuk, hogy a Hayya-rendszerbe történő előregisztrációt saját maguk végezzék el, ugyanis bármilyen adat helytelen regisztrálása a regisztrációs folyamat elnyúlásához, vagy a regisztráció megtagadásához vezethet. A regisztráció során ezért kérjük, kiemelten figyeljenek oda az adatok pontos megadására. A szálláshelyekre vonatkozó tájékoztató elérhető a https://www.qatar2022.qa/book/en honlapon.

Belépőjegyek: Megbízható forrásból vásárolja meg belépőjegyét.

Közlekedés és vezetés: Katarban az európaitól és a Magyarországon megszokottól jelentősen eltérő közlekedési kultúra jellemző, ezért kérjük, hogy tartózkodása alatt fokozottan ügyeljen a környezetében zajló eseményekre és fordítson kiemelt figyelmet a forgalomra, ha úttesten kel át. A gyakorlatban a gyalogos nem élvez elsőbbséget az autósokkal szemben még egy gyalogosátkelőn való áthaladáskor sem.

Kiskorúak beutazása: 18 éven aluli személyek regisztrációja a Hayya-rendszerbe kötelező. Erre a szülő/gondviselő, mint fő kérelmező regisztrációját követően, a ’dependant’ regisztrációs fülön van lehetőség. A kiskorú születési anyakönyvi kivonata (vagy annak hiteles másolata) mindig legyen a kísérőnél. Amennyiben a 18. életévét még be nem töltött személy nem a szüleivel, vagy csak az egyik szülővel utazik Katarba, javasoljuk, hogy a születési anyakönyvi kivonaton kívül a szülő(k) a külföldre utazáshoz hozzájáruló nyilatkozata (lehetőleg nem csak magyar, hanem angol, vagy arab nyelven is) szintén legyen a kísérőnél. A hozzájáruló nyilatkozatról bővebb tájékoztatást talál a https://konzinfo.mfa.gov.hu/minden-utazo-figyelmebe/gyermekek-kulfoldre-utazasa oldalon.

Tiltott termékek behozatala Katar Állam területére

Katar Állam területére szeszes ital és sertés eredetű fogyasztási cikkek behozatala tilos, továbbá tilos az e-cigaretták, valamint az azokhoz tartozó folyadékok és kiegészítő termékek behozatala az országba. Az ilyen termékek a helyszínen elkobzásra kerülhetnek. Repülőtéri érkezéskor a kézipoggyász is szigorú ellenőrzés alá kerül. Személyes használatú (főleg bonyolultabb összetételű/hatóanyagú) gyógyszerek bevitele tekintetében ajánlatos biztonságból egy angol nyelvű leírást és orvosi rendelvényt készíttetni és elhozni. Mindenfajta pszichés tudatmódosító szer behozatala szigorúan tilos. Intézkedést/döntést igénylő kérdésekkel kérjük, forduljanak Katar Állam budapesti nagykövetségéhez.

A vám tekintetében hiteles tájékoztatás Katar Állam Vámhatósága honlapján található: www.customs.gov.qa/eng/index.php

Kulturális különbségek

A Katarba utazó magyar állampolgároknak figyelmet kell fordítaniuk a muzulmánok öltözködési és viselkedési szokásainak tiszteletben tartására. Fürdőruha, bikini használata elfogadott az arra kijelölt tengerpartokon és az úszómedencéknél, de póló és a lábakat takaró nadrág, vagy szoknya viselete kívánatos egyéb helyeken. A jelenlegi katari elvárás az, hogy a hölgyek válltól térdig fedjék testüket. Ugyanakkor szintén diszkrét figyelemmel kell eljárni a bazár, vásárterek, illetve olyan egyéb helyek látogatásakor, ahol vegyes nemzetiségű közönség fordul meg. Ugyanakkor a nagyobb bevásárló központokban - amelyeket az itt tartózkodó külföldi, nyugati állampolgárok többsége látogat - "elfogadott" a lazább, de nem kihívó öltözet viselete.

Tanúsítson felelős magatartást: Alkoholt csak mértékkel fogyasszon! A stadionokban az alkohol fogyasztása nem megengedett. Figyelembe véve a helyi törvényeket és szokásokat, javasoljuk, hogy ittas vagy bódult állapotban ne tartózkodjon közterületen. FIGYELEM! Az alkoholfogyasztás csak az arra kijelölt szurkolói zónákban, illetve az engedéllyel rendelkező hotelekben, éttermekben lehetséges. Az alkoholfogyasztás közterületen tilos és 3.000.- QAR (kb. 350.000.- Forint) bírsággal, és/vagy 6 hónap börtönbüntetéssel szankcionálható.

A kiabálás, káromkodás, és a mutogatás sértő magatartási formák, amelyek pénzbírságot, előállítást, vagy az országból való kiutasítást vonhatják magukkal. Ez kifejezetten igaz hivatalos személyekkel, rendőrökkel való érintkezés során. Hivatalos személyek, szervek, épületek (rendőrség, katonaság, parti őrség), gazdasági infrastruktúra Katarban nem fényképezhetők.

Katar Államban az iszlám vallás szerinti szigorú morális elvárások és előírások érvényesülnek. A napi szinten liberálisnak tűnő közerkölcs mögött azonban az ide utazónak fontos tudnia, hogy a házasságon kívüli testi kapcsolat éppúgy, mint a homoszexualitás tiltott bár nem üldözött, és feljelentés esetén büntetőjogi következményekkel járhat. Vallásügyi kérdésekben kerülendő a véleménynyilvánítás, azok sok esetben a Próféta vagy az Iszlám gyalázásának minősülhetnek és pénzbüntetést vagy feljelentést vonhatnak maguk után.

Katar Állam területén a kábítószer birtoklás, fogyasztás, értékesítés, tehát bármilyen kábítószerrel történő visszaélés a legsúlyosabb megítélés alá esik. Már a legkisebb mennyiség birtoklása is szigorú következményekkel jár.

Katar Állam területén a turista célból történő fényképezés és filmfelvétel megengedett, helyiekről, főleg nőkről fotót készíteni kizárólag előzetes engedélyüket követően szabad. Fényképezés és filmfelvétel a kikötők, katonai létesítmények, állami hivatalok, energetikai infrastruktúra, mecsetek, paloták, magán rezidenciák, ipari létesítmények, stb. környezetében illetve a táblákkal vagy feliratokkal jelzett helyeken szigorúan tilos. A fenti előírások megszegőivel szemben büntető intézkedéseket foganatosíthatnak, az elkövetőt őrizetbe vehetik, a képrögzítésre használt eszközt elkobozhatják, büntető és kiutasítási eljárást kezdeményezhetnek.

A készített tartalmak és az azokhoz fűzött negatív vélemény megjelentetése (akár a közösségi médiában, nyílt fórumon) online zaklatásnak minősülhet, amelyet Katarban nagyon szigorúan ellenőriznek és szankcionálhatnak.

Szükség esetére tartsa magánál a katari magyar nagykövetség és konzuli hivatal elérhetőségét:

Doha, West Bay, Zone 66. Saha 83. Building No.: 15. E-mail cím: consulate.doh@mfa.gov.hu; mission.doh@mfa.gov.hu
  • Telefonszám: +97444932531
  • Honlap: https://doha.mfa.gov.hu
  • Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl): 
    (kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között) Külföldről: 0036-80-36-80-36
  • Katari magyar konzuli hivatalunk 0/24 ügyeleti telefonszáma (csak vészhelyzet esetén): +974 5598 7066
A világbajnoksággal kapcsolatos információk

A világbajnoksággal kapcsolatos legfrissebb híreket a szervezők https://www.qatar2022.qa/en és a FIFA https://www.fifa.com/fifaplus/en/tournaments/mens/worldcup/qatar2022 honlapján találhatják meg.

Közlekedés a világbajnokság ideje alatt

A labdarúgó világbajnokság ideje alatt a személygépjármű forgalom jelentős korlátozására, a belváros forgalom elől való lezárására lehet számítani. A stadionok és a szurkolói zónák közötti utazás elsődlegesen tömegközlekedéssel megoldott, amely Hayya-kártyával ingyenesen használható. A közlekedés főbb pillérei:

Metró: Dohában és vonzáskörzetében három működő metróvonal, és 37 metróállomás található. A metrók kb. 3 perces követéssel indulnak a végállomásról. Minden metróállomás akadálymentes. A metróállomások 2-5 km-es körzetében ’metrolink’ szolgáltatás vehető igénybe (kisbusszal és menetrend szerinti járatokkal a kért helyre szállítják az utasokat). A metrójáratok hosszabbított menetrenddel, hajnali 3 óráig közlekednek. Részletes tájékoztatás: https://www.qatar2022.qa/en/getting-around/public-transport/metro#skip-intro

Letölthető Doha - metróhálózat térkép

Autóbusz: A Karwa társaság által üzemeltett buszok biztosítják a vendégek szállítását. Részletes tájékoztatás: https://www.qatar2022.qa/en/getting-around/public-transport/public-buses#skip-intro A menetrendek és a járatok útvonalai a https://www.mowasalat.com/English/Our-Services/Service-Catalog/Public-service-Vehicle honlapon illetve a ’Karwa Bus’ alkalmazásban elérhetők.

Taxi: Katarban a hivatalos taxitársaság a Karwa Taxi. Taxi rendelhető a ’Karwa Taxi’ alkalmazáson, a ’Hayya2022’ alkalmazáson vagy telefonon (+9748008294) keresztül. Emellett az utcán is leinthető egy üresen közlekedő taxi. A fizetés készpénzben katari riálban, kártyával, vagy mobileszközzel lehetséges.

Katarban a taxitársaság alternatíváját kínálja az Uber és a Careem, két magánszemély-szállításra szakosodott vállalat.

Nem javasoljuk, hogy a fentieken kívül pl. parkolóban várakozó, vagy sétálás közben dudáló, nem a fentiekhez tartozó vállalat alkalmazásában álló, vagy másodállásban sofőrként dolgozó személlyel utazzanak!

Hasznos telefonszámok

Vészhelyzet esetén a következő telefonszámok vezetékes és mobiltelefonokról egyaránt hívhatók.

999: Központi segélyhívó szám, melyen minden vészhelyzet (baleset, bűncselekmény, tűzeset, személyek eltűnése, terrorcselekmény, robbanás, stb.) esetén hívható a Rendőrség, a Mentőszolgálat és a Tűzoltóság.

+97444890666: Közlekedési Rendőrség, Járőrszolgálat.
+97444395777: Hamad Kórház központi elérhetőség (külföldről is hívható).
+97440109666: Hamad Nemzetközi Repülőtér (repülőtéri rendőrség).
+97440106666: Hamad Nemzetközi Repülőtér (elveszett tárgyak, elveszett útlevél).
+97441445555: Qatar Airways (általános tájékoztatás, panaszkezelés).
+97444932531: Magyar Konzuli Hivatal Dohában (csak vészhelyzet esetére)

Kórházak, egészségügyi ellátás

Az egészségügyi ellátás színvonala Katarban megfelelő, azonban számítani lehet kiemelkedően magas ellátási költségekre, ezért feltétlenül kössenek teljes körű utasbiztosítást az utazás előtt, mely a katari tartózkodás teljes idejére nyújt fedezetet az orvosi ellátásra.

A világbajnokság idején minden helyszínen, éjjel-nappal működő orvosi szolgálatok állnak a résztvevők és a szurkolók rendelkezésére. A sportrendezvények helyszínén sürgős és ambuláns esetekben egyaránt speciális mobil orvosi csapatok, valamint az objektumok területén felállított orvos-egészségügyi pontok fognak gondoskodni a rászorulók elsősegélynyújtásáról és szakszerű orvosi ellátásáról. Ezen kívül a versenyhelyszínek közelében található helyi állami kórházak és egészségügyi intézmények is biztosítják az ellátást.

Elsősorban a sportesemény résztvevői és vendégei nyelvén beszélő tolmácsok fogják segíteni az orvosi szolgálatok munkáját, ezért magyar nyelvű tolmácsok jelenléte nem várható.

Katar Állam Közegészségügyi Minisztériuma a labdarúgó-világbajnokság ideje alatt a következő kórházakat jelölte ki ügyeletesnek:

Al Ahli Hospital

AL Ahli Hospital, Bin Omran,
Ahmed Bin Ali Street 20 Doha

+97444898000

Doha

Al Emadi Hospital

G & 1, Al Emadi Hospital, Al Arab Street,
Al Hilal West, Doha

+97444666009

Doha

American Hospital Doha

American Hospital, C - Ring Road,
Al - Muntazah, Doha

+97444421999

Doha

Doha Clinic Hospital

4, Doha Clinic Hospital, Al Nasr St.,
Old Merqab, Doha

+97444384394

Doha

Dr. Moopen S Aster Hospital

Al Salah Street, Matar Qadeem,
D-Ring Road, Doha

+97444311700

Doha

Turkish Hospital

New Slata, Doha

+97444992444

Doha

A mérkőzések helyszínére történő bejutás; korlátozások

A mérkőzések helyszínére a nézők csak érvényes jeggyel, Hayya-kártya (szurkolói igazolvány/Fan ID) birtokában, biztonsági és egészségügyi ellenőrzést, átvilágítást követőn léphetnek be. A stadionokba a belépés a mérkőzés kezdete előtt három órával, vagy a szervezők által a jegyen meghatározott időpontban lehetséges. Az autóparkolók illetve a ki-és beszállóhelyek a mérkőzés kezdete előtt négy órával nyílnak meg. Részletes tájékoztatás az egyes stadionokhoz való eljutással kapcsolatban a https://www.qatar2022.qa/en/getting-around/getting-to-stadiums honlapon található.

A nézők kötelesek a stadionban való tartózkodásuk teljes időtartama alatt olyan magatartást tanúsítani, mely nem sérti, nem veszélyezteti, és szükségtelenül nem akadályozza a többi nézőt, továbbá kötelesek a házi rendet (code of conduct) és rendezők utasításait betartani. A szervezők által tiltott tárgyakkal nem lehet belépni a stadionokba. A magatartási szabályokkal valamint a tiltott eszközökkel kapcsolatos részletes tájékoztatást a stadionok házirendje (.pdf) tartalmazza, mely elérhető a FIFA hivatalos oldalán.

Letölthető házirend

Letölthető - A stadionokból kitiltott eszközök

Időjárási körülmények

A világbajnokságnak helyszínt adó városok Katar keleti részén, a tengerparthoz közel helyezkednek el. Doha éghajlata forró sivatagi, a hőmérséklet várhatóan +22 és +28 Celsius fok között alakul. A sivatagi éghajlat miatt a valós hőérzet ehhez képest néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékleti értéknek felel meg.

Vigyázzanak értéktárgyaikra

Bár Katar a világ legbiztonságosabb országai közé tartozik, a világbajnokság zsúfolt helyszínein, de a mérkőzéseknek helyt adó városok turisztikai pontjain is előfordulhat, hogy megemelkedik a kisebb bűncselekmények, lopások, zsebtolvajlások száma. Ezért javasoljuk, hogy csak a valóban szükséges iratokat vigyék magukkal (pl. adókártyát, lakcímkártyát nem), a készpénzt belső zsebben tartsák. A hátizsák és a ruházat külső zsebeiben szintén nem tanácsos értékeket (pl. mobiltelefon, pénz, útlevél) tartani, mert onnan azokat könnyen kiemelik. A készpénzt is kisebb összegekben, több helyen javasolt tartani. Ha a szálláson van széf, érdemes azokat igénybe venni, az értékeket ott elhelyezni és egy napra elegendő készpénzt magukkal vinni.

Úti okmányaik elvesztése/eltulajdonítása/megsemmisülése esetén a Dohai Nagykövetség felkeresése előtt lehetőség szerint haladéktalanul tegyenek bejelentést az esetről a helyileg illetékes rendőrkapitányságon, vagy az ideiglenes rendőrségi ponton és kérjék el a bejelentésről készült angol nyelvű jegyzőkönyvet!

A szurkolói igazolvány esetleg kiváltott laminált példányának pótlására nincs lehetőség. Az elvesztéstől függetlenül a digitális Hayya-kártya továbbra is működőképes és biztosítja a szolgáltatások igénybevételét.

Bankkártyája, hitelkártyája elvesztése esetén javasoljuk, hogy haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot saját hitelintézetével annak letiltása érdekében.

Elveszett tárgyak felkutatása

Ha elveszített valamit a versenyhelyszínek egyikén, az objektumok területén felállított információs pontoknál a biztonsági szolgálattól kérhet segítséget. A talált iratokkal a helyi rendőrség erre kijelölt egységei foglalkoznak.

A versenyhelyszínen kívül történt elvesztés esetén tájékoztatjuk, hogy külön talált tárgyak osztálya működik a közlekedési vállalatoknál, repülőtereken, pályaudvarokon, ezek a szervezetek a talált iratokat a rendőrség kijelölt egységének továbbítják. Javasoljuk a közvetlen kapcsolatfelvételt pl. a taxitársasággal, állomásfelügyelettel, repülőtéri biztonsági szolgálattal, stb. A versenyhelyszínen kívül elhagyott tárgyakat, iratokat valamint a fel nem vett tárgyakat a világbajnokság alatt és azt követően az illetékes kerületi rendőrkapitányságon lehet keresni.

Utazási tanácsok, Covid

Kérjük, utazás előtt tájékozódjon a legfrissebb utazási tanácsokról, valamint a Covid információkról.

A vezetékes vizet elsősorban tisztálkodásra használják, fogyasztásra pedig lehetőleg palackozott vizet vásároljanak.

Katarban a labdarúgó világbajnokság ideje alatt 20.000 önkéntes segít majd külföldi vendégeknek. A helyi lakosság barátságos, segítőkész, sokan beszélnek angol nyelven. Ettől függetlenül kérjük, fordítsanak kiemelt figyelmet a helyi szokások betartására (ld. 3. pont, különös tekintettel a fényképezésre, alkoholfogyasztásra, stb.).

Mobiltelefon, internet-hozzáférés

A mobiltelefonok külföldön való használhatóságával kapcsolatban még elutazás előtt érdemes a szolgáltatónál tájékozódni, azonban minden, magyar SIM kártyával rendkívül drága a katari mobilhálózat használata (hívásindítás ~800-1.000 Forint/perc, hívásfogadás ~3-400 Forint/perc, mobil adatforgalom ~2.800-3100 Forint/MB). A roaming díjakkal kapcsolatos pontos adatokkal rendelkezik a Yettel, a Vodafone, és a Telekom honlapja. Ezért javasoljuk, hogy megérkezését követően szerezzen be katari SIM kártyát, és azt használja katari tartózkodása alatt. Két szolgáltató kínál feltöltőkártyás tarifacsomagokat, ezek megtekinthetők az Ooredoo és a Vodafone honlapján. Mindkét szolgáltató standja megtalálható a repülőtér érkezési oldalán. A kártya vásárlása és az azzal járó regisztráció kizárólag útlevéllel lehetséges. Katarban a mobilhálózatok lefedettsége 99.99%, és elérhető az 5G hálózat is. Felhívjuk a figyelmet, hogy a külföldre irányuló hívások meglehetősen sokba kerülhetnek. Ezek alternatívájaként felmerülhet az interneten elérhető csevegő alkalmazások (Viber, WhatsApp, Skype) használata. Manapság szinte az összes szállodában, kávézóban, étteremben és közterületen biztosított az internet hozzáférés. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a legtöbb alkalmazáson keresztül hanghívás nem, vagy csak korlátozott ideig kezdeményezhető.

Egyéb információk

Katar minden szempontból biztonságosnak tekinthető ország, ahol a közbiztonság az európai átlagot meghaladóan is jó, és külföldieket atrocitás sem a helyi lakosság, sem a helyi szervek részéről hosszú idő óta nem ért. Ugyanakkor, tekintettel a térség több országában nyugati érdekek és személyek, létesítmények ellen végrehajtott terrortámadásokra, szükségesnek tartjuk, hogy a Katarba utazó magyar állampolgárok itteni tartózkodásuk alatt tanúsítsanak megfelelő személyes biztonsági éberséget, különösen – a külföldiek által látogatott – nyilvános helyeken, beleértve a bevásárló központokat, a kereskedelmi épületeket, a szabadtéri piacokat és éttermeket.

A külképviseletek munkatársai folyamatosan nyomon követik az eseményeket.

Rendkívüli helyzet bekövetkezte esetén javasoljuk, hogy kövessék a helyi hatóságok és a személyzet utasításait.

Katari magyar konzuli hivatalunk 0/24 ügyeleti telefonszáma is hívható (csak vészhelyzet esetén): +974 5598 7066

Kiutazás előtt javasoljuk a konzuli védelemhez szükséges online adatlap kitöltését. Az adatszolgáltatás ingyenes és önkéntes. A regisztráció elvégezhető a Konzinfo Utazom mobilalkalmazáson keresztül is. A megadott adatok szükség esetén segítik a hatékonyabb konzuli segítségnyújtást és a gyorsabb kapcsolatfelvételt.

FIFA logo