Ha nincs magyar képviselet

EUHa az Európai Unió területén kívül konzuli segítségre van szüksége, és az adott országban nincs magyar külképviselet (nagykövetség, főkonzulátus), akkor magyar állampolgárként jogosult az Európai Unió bármely másik tagállamának konzuli segítségnyújtását és védelmét igénybe venni, ugyanolyan feltételekkel, melyet a tagállam saját állampolgárainak biztosít. A legtöbb tagállami nagykövetség és főkonzulátus ideiglenes úti okmánnyal láthatja el Önt, ha külföldi utazása során elvesztette útlevelét – ezzel lehetővé téve hazatérését. 

Az ideiglenes úti okmány vagy Emergency Travel Document (ETD) a kérelmező származási tagállamába, az állandó lakóhelye szerinti országba (vagy kivételesen más célállomásra) történő, egyszeri utazásra kiállítható úti okmány. Az okmány kiállításáért a felkeresett tagállami képviselet díjat számol fel.

Uniós polgárként nemcsak úti okmányért, hanem egyéb, konzuli segítséget igénylő helyzetekben is fordulhat tagállami képviseletekhez magyar képviselet hiányában: ha balesete volt, bűncselekmény áldozatává vált, letartóztatták vagy fogva tartják, esetleg halálesettel kapcsolatos ügyintézésre van szüksége.
Egy másik tagállam képviselete által nyújtott konzuli segítség nem térítésmentes, a megsegített uniós polgárra ugyanazok a konzuli díjak vonatkoznak, amelyek a segítséget nyújtó tagállam saját állampolgáraira.

Az EU-tagállamok külföldön működő nagykövetségeinek és főkonzulátusainak elérhetőségét itt találja.