Ha kizsákmányolás áldozata lett külföldön

Amennyiben munkavállalással kapcsolatos vagy egyéb kizsákmányolás áldozatává vált külföldön (pl. elvették iratait, fogva tartják, csalás áldozatává vált, prostitúcióra kényszerítették), joga van konzuli védelmet kérni.

Ha bajba jutott, azonnal lépjen kapcsolatba a rendőrséggel, az Európai Unió tagállamaiban a 112-es segélyhívószámon. Uniós polgárok az EU-n belül mindenhol használhatják saját anyanyelvüket a rendőrséggel való kommunikációban. Ha áldozattá vált, kérheti külföldi áldozatsegítő szervezet segítségét is, amely minden körülmények között segíti a bajbajutottakat.

A magyar külképviselet elsősorban a hazatérés megszervezésében adhat tanácsot Önnek, illetve szükség esetén ideiglenes útlevél kiállításában tud segítségére lenni. Amennyiben kizsákmányolás áldozataként külföldön nem fordult a helyi hatósághoz, Magyarországra visszatérve rendőrségi feljelentést tehet, ebben az esetben a rendőrség hivatalból kérheti külföldi társhatóságát az eljárás lefolytatására.

Emberkereskedelem – azaz munkacélú kizsákmányolás, házi fogvatartás, gyermekmunka, gyermekkereskedelem, adósrabszolgaság, kényszerkoldultatás, juttatásokkal való visszaélés, kábítószer-csempészet, kényszerházasság, szexuális célú kizsákmányolás – áldozatai közvetlenül az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálathoz (OKIT) fordulhatnak a külföldről is 24 órában hívható +36 80 20 55 20 zöld számon vagy az okit@csbo.hu e-mail címen. Az OKIT kifejezetten áldozatsegítéssel, tanácsadással foglalkozik. További információ: www.bantalmazas.hu.