Gyors pénzátutalási lehetőségek

A Konzuli Szolgálat segítséget és támogatást nyújt a külföldön bajba jutott magyar állampolgár hazatérésének elősegítéséhez, tanácsot ad részére ahhoz, hogy hazatérését saját erejéből és anyagi forrásaiból – esetleg rokonainak vagy ismerőseinek pénzügyi segítsége révén – megoldhassa.

A konzul a segítségnyújtás keretében tájékoztatást ad arról, hogy a fogadó országban milyen gyorsátutalási lehetőségek elérhetőek. Amennyiben a banki átutalás különböző okokból nem biztosítható, az otthonról történő gyors pénzküldés a széles körű nemzetközi hálózattal rendelkező Western Union szolgáltatással is lehetséges. A konzul az adott esetet mérlegelve dönthet úgy, hogy segítséget nyújt a bajbajutott és segítője közötti banki átutalás vagy gyorsátutalás megszervezéséhez.

Amennyiben ezek a lehetőségek a konzul tájékoztatása szerint sem elérhetőek, a bajbajutott megsegítésére végső esetben a Külgazdasági és Külügyminisztériumon és az érintett külképviseleten keresztül is eljuttatható a szükséges összeg a hazautazás költségeinek fedezésére.

Javasoljuk, hogy megfelelő anyagi háttér és a hazautazást biztosító menetjegy vagy annak összege hiányában soha ne induljon útnak!